Stiltegebied #1: de Kalmthoutse heide

Donkergrijze wolken pakken zich samen boven de parking wanneer we uitstappen aan Natuurcentrum De Vroente in Kalmthout. Toch kijken we vol vertrouwen naar de hemel wanneer we onze regenjassen dichtritsen. Een klassieke buitenwijsheid zegt immers: “Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kledij”. Die quote is waarschijnlijk bedacht door iemand met een state-of-the-art outdooroutfit, want met een K-WAY (lees: ka-wee) uit de jaren ’80 zie ik dat toch niet goed komen. Gelukkig is Gore-Tex on my side!

img_5982

We kiezen voor ‘Wandelpad Schaap’, een route van 8,5 kilometer die ons langs alle typische landschapselementen van de Kalmthoutse heide voert: van heide en bos tot vennen en duinen. Toegegeven, het duurt een tiental minuutjes voor het weinig idyllische geruis van de Putsesteenweg geleidelijk plaats maakt voor het ruisen van de wind. Maar hoe dieper we in het park doordringen, hoe meer de geluiden van de natuur de overhand krijgen. Na de eerste kilometer beginnen we de troeven van dit officiële Stiltegebied stilaan naar waarde te schatten.

Helemaal stil wordt het natuurlijk niet. Er staat immers een stevige zuidwester en in de bomen ontwaken de eerste vroege lentevogels met het nodige gekwetter. ‘s Zondags blijkt de heide bovendien een geliefkoosd speelterrein voor scoutsgroepen, gezinnen met kleine bengels en tienerdochters die willen bijkletsen. En selfies maken, uiteraard. Hoe geloven je klasgenoten anders dat je je zondag in de natuur hebt doorgebracht?

Af en toe houden we even halt om achterliggers te laten passeren en zetten we onze wandeling pas verder wanneer ze uit het gezicht en gehoor verdwenen zijn. Kwestie van de stilte-ervaring optimaal te beleven, weet je wel.

img_5981

Een heel eind verder op de schapenroute – waar we rond deze tijd van het jaar trouwens opmerkelijk weinig schapen tegen het wollige lijf lopen – doemt er een uitkijktoren op. Bij brandgevaar code oranje of rood, wat niet uitzonderlijk is tijdens een droge, warme zomer, wordt deze toren dagelijks bemand. Een ijzeren wenteltrap brengt mij drie verdiepingen hoger naar een winderig platform met een adembenemend uitzicht over de heide. Eén grote uitgestrekte vlakte, zonder ook maar één menselijk element binnen een straal van enkele kilometers. Wauw. Met een staalblauwe hemel en een aangenamere temperatuur waan je je hier vast probleemloos in Afrika. Veel fantasie heb ik alleszins niet nodig om in deze Vlaamse savanne een giraf of leeuw te zien opduiken …

Niet alleen de natuur is trouwens verbluffend. Elke keer opnieuw ben ik ook aangenaam verrast door de kwaliteit van onze Vlaamse wandelgebieden. Netjes onderhouden paden, duidelijke wegwijzers en informatieve borden zorgen ervoor dat we niet één keer de verkeerde afslag nemen. Geen overbodige luxe voor iemand met zero oriëntatievermogen. Verloren lopen op de Kalmthoutse heide is dus quasi onmogelijk, al zou ik het niet zo heel erg vinden. Zo’n lawaailoze namiddag kan ik wel vaker gebruiken!


Wist je dat …
… de Kalmthoutse heide deel uitmaakt van een groter, grensoverschrijdend natuurpark? Pas in 2001 werd het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide eindelijk officieel erkend als één samenhangend natuurgebied van inmiddels zo’n 6.000 hectare groot.
… het heidegebied er zo’n 4.500 jaar geleden helemaal anders uitzag? Op de hoger gelegen zandgronden groeide een oerbos van eiken en berken, de lagere delen waren bedekt met veenmoerassen en open water. De huidige combinatie van polders, duinen, heide, vennen, weides en bossen is het resultaat van eeuwenlang menselijk ingrijpen.
… de Kalmthoutse heide geen onbekende is voor wie opgroeide met Suske en Wiske? Zowel in Het rijmende paard (1963) als in het kortverhaal De Heikneuters (1978) – later heruitgegeven onder de titel Het geheim van de Kalmthoutse heide – beleven ‘s lands olijkste stripfiguren dolle avonturen in dit natuurpark. Echte fans kunnen er vandaag zelfs wandelen over het Willy Vandersteenpad.

Wil je ook de stilte gaan opsnuiven in Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide?
» Hier vind je alle info over de geschiedenis, de natuur, de wandelroutes en verschillende initiatieven voor natuurbehoud in het park.

Advertisements

One thought on “Stiltegebied #1: de Kalmthoutse heide

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑