Alledaagse plekjes voor rustzoekers

Een puber met loeiharde techno in z’n oren in je treinwagon. Nét iets te luide gesprekken aan de leestafel van de bibliotheek. Luidruchtige toeristen in de hotelkamer naast de jouwe. Klinkt bekend? Zelfs op plaatsen waar je altijd rustig dacht te zitten, is er tegenwoordig een heleboel omgevingslawaai. En dat is geen goeie trend. No, sir. Gelukkig bestaan er al heel wat initiatieven die een tegenbeweging in gang kunnen zetten.

De stiltecabine
In het streekarchief ‘De Chocoladefabriek’ in het Nederlandse Gouda kun je een plekje reserveren in een omgebouwde zeecontainer. De constructie van hout en glas staat middenin de bibliotheek en geeft boekenwurmen de kans om ongestoord archiefstukken te raadplegen of met volle aandacht een tekst te schrijven. Ook leuk voor de andere bibliotheekbezoekers om ongegeneerd die weirdo in z’n glazen hok te bestuderen zonder hem te storen. Win-win!

Waar kun je er zo eentje bestellen, hoor ik je denken?
» Gewoon even doorklikken op de website van Beldock.

De stiltewagon
Ook voor pendelaars die graag even aan de alledaagse drukte ontsnappen, hebben onze noorderburen wat bedacht. In diverse treinen van de NS (Nederlandse Spoorwegen) kun je sinds 2003 je zitvlak neervleien in een zogenaamde stiltecoupé of stiltezone. Ideaal om tijdens je treinrit in alle rust van het uitzicht, je krant of die spannende thriller te genieten zonder jengelende kinderen of roddelende collega’s naast je. Heerlijk.

Leuk ideetje voor de NMBS? Ik ben helemaal pro. Al hangt het succes van de stiltecoupé natuurlijk wel af van de goodwill van je medereizigers.
» Lees hier met welke problemen het concept in Nederland te kampen heeft.

De stiltevakantie
Een piepklein dorpje in Andalusië, een boomhut in de Ardennen, een boerderij op het Engelse platteland, een onbewoond eilandje in Zweden … Er zijn genoeg plekken op de wereld waar je actief de rust kunt gaan opzoeken tijdens je welverdiende vakantie. En dat hebben de touroperators ook begrepen. Van Thomas Cook tot Anders Reizen: stiltetoerisme is in en je hoeft er zelfs niet per se yoga, meditatie of ander ongein voor te beoefenen.

Zie je een korte adempauze dicht bij huis wel zitten?
» Op www.onthaasten.eu vind je historisch waardevolle onthaastingsplekken in België en Nederland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑