Stiltegebieden: waar stilte officieel is

Vlaanderen is verzadigd. Het wegennet zit dichtgeslibd, het luchtverkeer wordt steeds drukker en de toenemende lintbebouwing tussen de stads- en dorpskernen haalt op weinig esthetische wijze de ‘orde’ uit het begrip ruimtelijke ordening. Elk stukje open ruimte wordt bovendien ingepalmd door industrieterreinen en bedrijvenparken, en soms worden er zelfs bossen voor gekapt (dank u, mevrouw Schauvliege*). Imagine that.

En dat terwijl we in deze tijden van stress en drukte met z’n allen zoveel nood hebben aan een beetje rust en een vleugje groen. Gelukkig heeft de overheid dát inmiddels wel begrepen (dank u, mevrouw Schauvliege**). Sinds enkele jaren kunnen provincies een aanvraag indienen bij het departement Leefmilieu, Natuur en Energie om het label ‘Stiltegebied’ te bekomen voor gebieden waarin de geluiden van de fauna en flora overheersen.

Opgelet: het is niet zo dat je hier complete stilte moet verwachten, maar wel een aangename mix van ‘natuurlijke’ geluiden die bij de omgeving passen. Dus ook het geluid van de tractor op een aanpalende akker of van de kettingzaag van de bosbeheerder hoort hier thuis. En ja, je mag ook gewoon luidop praten in een stiltegebied. Maar hou het wel een beetje rustig, wil je? Sommige mensen proberen hier van de stilte te genieten enzo.

Hoe kan een natuurgebied nu precies een officieel stiltegebied worden?
Alles begint met een akoestisch onderzoek dat de kwaliteit van het geluidsklimaat gaat meten. Op basis van een aantal criteria krijgt het gebied vervolgens een beoordeling van één tot drie sterren. Volume is voor het toekennen van het stiltelabel trouwens geen objectieve raadgever. Het aantal decibels geproduceerd door een troep kwetterende vogels, een krachtig onweer of zelfs ruisend riet kan immers gemakkelijk dat van een drukke autoweg in de verte overstemmen.

Om aan den lijve te ontdekken hoe zo’n stiltegebied precies aanvoelt aan mijn oren, trok ik naar het Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, dat zich sinds 29 oktober 2016 officieel stiltegebied mag noemen. Met een gemiddelde van 35 decibel kreeg dit grensoverschrijdend natuurgebied maar liefst drie sterren toebedeeld. Niet slecht!
» Lees hier meer over mijn late winterwandeling op de heide.

Benieuwd waar je in Vlaanderen nog meer terechtkunt voor een portie officiële stilte?
» Neem een kijkje op de website van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie.

* sarcastisch
** niet sarcastisch
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑