De (stille) lokroep van de bergen

Lieflijke alpenweides, slechts overschaduwd door enkele voorbijdrijvende donzige wolkjes aan de staalblauwe hemel, gevuld met huppelende Heidi’s en met een soundtrack van fluitende vogels, zoemende hommels en klingelende koebellen op de achtergrond. Als dit het beeld is dat je hebt van een bergvakantie, dan zit je met je hoofd al één seizoen en ettelijke landsgrenzen te ver. Hoewel dit idyllisch tafereeltje hoog op mijn wishlist staat, trok ik eerst richting de Franse Alpen voor onze jaarlijkse portie wintersport. Vol goede moed dat ik ook hier – ondanks het mechanische geratel van de skiliften en de veel te luide bassen en beats op de terrasjes langs de pistes – een verkwikkende dosis stilte zou kunnen vinden.

Toegegeven, het vergt wat extra inspanning. Maar voor de gedreven stiltezoeker zijn er ook op skivakantie manieren zat om het lawaai te ontlopen. Ik probeerde er enkele uit:

1. Stap op alle skiliften, gondels en treintjes die je kunt vinden en blijf gaan tot je echt niet hoger kunt. In Les Deux Alpes eindig je dan bovenop de gletsjer, waar je zelfs in de zomer kunt skiën. Eind maart word je er bijna van de berg geblazen door een ijzige poolwind, die bevroren sneeuw in je gezicht laat striemen. Geen kat te zien hier, en ook après-skiërs en hipsters met ingebouwde speakers in hun skihelm blijven liever een niveautje lager feestvieren. No sound but the wind. Zorg wel voor voldoende sjaals, mutsen, handschoenen, beenwarmers en thermisch ondergoed.

2. Kies een rustig moment uit (tip: tussen 12 en 14 uur nemen de meeste wintersporters hun lunchpauze) en stap in je eentje op een stoeltjeslift. Liefst een exemplaar dat een zo lang mogelijke afstand overbrugt, zodat je zeker bent van minstens tien minuten complete afzondering. Heerlijk om de omliggende bergen te bewonderen, de skiërs onder je gade te slaan of gewoon wat met je ogen dicht van de zon te genieten. Als je écht geluk hebt, valt er bij het opstappen een kindje onder de lift of vergeet een verstrooide skiër met een kater de beugel naar beneden te doen, zodat de liftoperator aan de noodrem moet trekken. Extra me-time!

3. Blijf wat langer in je bed liggen dan je medereizigers en laat hen rustig ontbijten, zich aankleden en naar de pistes vertrekken. Zo heb je het appartement voor jou alleen en kun je eindelijk eens flink doorlezen in die centimeters dikke bestseller die je per se wou meesleuren in je bagage. In de voormiddag zijn de meeste van je buren trouwens ook aan het skiën of snowboarden. Ondanks de flinterdunne muren van karton heb je dan geen last van het geroezemoes, de huilende baby’s en de zatte liedjes die je ‘s nachts uit je slaap houden. Met een beetje doorzettingsvermogen kun je er nog een deugddoend dutje uitpersen ook.

4. Ga een keer wat vroeger terug naar het dal en geniet van een rustig terrasje in het dorp, voor de hele meute dagskiërs naar beneden komt. Heeft die bus luidruchtige Britten waar je het appartementsgebouw mee deelt hetzelfde idee? Dan maak je gewoon een wandelingetje naar die hippe koffiebar aan de andere kant van het dorp. No way dat die jongelui de moeite zullen nemen om op meer dan 100 meter stappen van hun slaapplek in het bier of de shooters te vliegen.

5. Maak gebruik van de faciliteiten van je gebouw: trek wat baantjes in het verwarmde binnenzwembad, kom tot rust in de hammam of het bubbelbad, of ga een halfuurtje mediteren in de sauna – als je voor dit soort luxe-opties gekozen hebt. Het vergt misschien wat extra budget, maar het biedt wel een mooi contrast met zo’n dag bibberen en afzien op de piste. Of puffen, zweten en verbranden, in ons geval.

Succes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: