Alleen op de wereld in Zweeds-Limburg

Connecterra is een buitenbeentje. Als hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen ligt dit bijzonder stukje natuur eigenlijk net buiten het park. Het is de enige plek waar je rekening moet houden met openingsuren (wat we vergeten waren) en entree moet betalen (wat we met plezier deden, want die drie euro wordt goed besteed).

Het verhaal van Connecterra begint eigenlijk al in 1987, wanneer de steenkoolmijn van Eisden sluit en een opvallend landschap van gapende wonden en opgehoopt mijnafval achterlaat. Indertijd moet dat een ietwat deprimerend gezicht geweest zijn, maar vandaag zijn de littekens uit het verleden kundig omgezet in bergen en meren, die je het gevoel geven dat je eerder ergens in het noorden van Zweden rond kuiert dan in de Limburgse Kempen. Of hoe je ook in eigen land een joekel van een vakantiegevoel kunt opwekken door een kunstmatig natuurgebied in elkaar te boetseren.

IMG_6118

Te vroeg aankomen en als allereerste de netjes aangelegde wandelpaden betreden, heeft zo z’n voordelen. Ten eerste heb je geen last van andere, mogelijk lawaaierige bezoekers, die nét iets trager lopen en dus moeilijk in te halen zijn. Ten tweede is de kans dat je verrast wordt door een pas ontwaakt troepje wildlife een stuk groter wanneer de dieren in kwestie nog niet in de gaten hebben dat de poort opengezet is. Zoals die drie springerige hertjes met hun witte pluimstaartjes die plots opduiken tussen de berken en gezwind het pad oversteken.

Zoals het goeie hertjes betaamt, zijn ze natuurlijk al lang uit ons gezichtsveld verdwenen eer ik mijn smartphone uit mijn broekzak geprutst krijg voor een foto. Al kan het ook liggen aan het feit dat ik, met open mond en licht vochtige ogen, aan de grond genageld sta door die plotse vertoning van pure en ongerepte natuurpracht. Noem mij een weirdo, maar de mooiste, meest memorabele ontmoetingen in mijn leven zijn stuk voor stuk close encounters met wilde dieren.

IMG_6109

En daar hoeven ze niet eens zichtbaar voor te zijn. Vijf minuutjes halthouden om even diep adem te halen en het harmonieuze ochtendconcert van de halve vogelpopulatie van Limburg (zijn het er honderd? duizend? een miljoen?) in je op te nemen, geeft je ook al het gevoel dat je hele lichaam volstroomt met een veel te lang verkeerd geklasseerde oersensatie. Probeer het eens. Je gaat er niet dood van, au contraire.

Het grootste deel van de gele wandeling, die je 10,8 km lang helemaal rond de meren voert, loopt over vlakke paden van asfalt of met zachte dennennaalden bedekte bosgrond. De terhills daarentegen, die als stille getuigen van lang vervolgen tijden boven het water uittorenen, zijn een stevige uitdaging voor je kuiten en je quadriceps. Vooral de dag erna. En de dag daarna. Leg de Voltaren en de Algipan dus maar klaar om de pijn te verzachten. Al moet ik toegeven dat het prachtige panoramische uitzicht na die helse klim de inspanning en de gedeeltelijke immobiliteit achteraf meer dan waard is

IMG_6120

Hoe het met de stiltefactor van dit wandelparadijsje zit?

Omdat we al zo vroeg op de been waren en duidelijk een rustige dag hadden uitgekozen – met zo’n 15 °C nochtans een aangename, neerslagloze zaterdag met veel buitenpotentieel – konden luidruchtige medewandelaars alvast geen roet in het eten strooien. En ook de natuur deed flink z’n best om haar rijk scala aan geluiden de overhand te doen krijgen. Maar een officieel stiltegebied is dit niet, dus een sporadisch passerend vliegtuig moet je er zo nu en dan wel bijnemen. En ook de muziek van het aangrenzende ‘Terhills Cable Park’, waar je kunt leren waterskiën en wakeboarden, mocht misschien een tikje zachter. Pluspuntje: het onderhoudspersoneel in het park maakt wel gebruik van fluisterstille elektrische wagentjes. Kortom, een welverdiende 8/10 op het stilterapport.

Meer weten over Connecterra?
>> Neem een kijkje op de website. Ben je klaar met Connecterra, dan kun je de andere toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen gaan verkennen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: